4 Eylül 2015 Cuma

İLK UÇAK YOLCULUĞUMUZ

Beni tanıyanlar bilir oldum olası uçak ve uçma sevdalısıyımdır. Bir yer bahane olsa da uçsam diye beklerim veya uçacağım gün mutlu olurum. Havalimanlarının da her zaman için ayrı bir cezbediciliği olmuştur bende. Bir insan havalimanlarını ve uçakları-uçmayı neden sever orası da ayrı bir konu :D

Uçmakla ilgili güzel bir anım geldi bu arada :D
10 yaşında Almanya'dan Türkiye'ye uçarken hostesten rica etmiştim kokpitte uçmak istiyorum diye o da bu isteğimi pilotlara iletmişti. Tabi o zaman katı kurallar yoktu kokpitte uçmak mümkündü. Pilotta sağolsun bu isteğimi kabul etmişti ve yaklaşık 1 saat pilotlarla uçmuştum ve çok eğlendiğimi anımsıyorum. Bana tek tek üşenmeden düğmelerin ne işe yaradığını göstermişlerdi hatta 1-2 düğmeye basıp içeriden sesler geldiğini hatırlıyorum. Tabi o zamanlar cep telefonu, internet, akıllı telefon, wifi ne gezer. Bana görüşmek istediğim birisi olup-olmadığımı sordular bende Almanyadaki komşumuzla görüşmek istediğimi belirttim ve kokpitteki telsizden onu aradığımızı ve görüştüğümüzü hatırlıyorum. Benim için bu çok güzel bir anıydı :)

Neyse gelelim esas konuya:

Ben ilk uçak yolcuğumu yaklaşık 18 aylıkken  İstanbul- Londra- New York olarak yapmışım. Tabi Londra'da aktarma yapma amaçlı bir gece kalmışız.

Kaan'la Arhan'da umarım bu yönü baya çeker ve uçmayı, seyahat etmeyi, keşfetmeyi severler ve uçaktan korkmazlar. İlk boarding cardlarını da onlara hatıra amaçlı saklıyorum :) 


 Havayollarına göre 0-24 ay arası bebekler "bebek" statüsünde sayılıyor ve kucakta seyahat edebiliyor ama 24 aydan sonra mutlaka ayrı koltuk almanız gerekiyor. 

Kaan'la Arhan'da ilk uçak yolculuklarını 21 aylıkken  yapmış oldular. Uçak sabah baya erken saatteydi dolayısıyla onları da yataklarından erken kaldırıp daha önceden ayarladığımız shuttle la havalimanına doğru yola koyulduk. 

Onlarında ilk uçak yolculuğu bu yaz tatili vesilesiyle Ankara- İzmir oldu. Yolculuk öncesi 2 tane çanta hazırlamıştım ama bunlardan bir tanesini tamamen boşa hazırladığımı yolculuk sırasında anlamış oldum :D 

Havacılık kuralları gereğince bir sırada iki tane bebek oturamıyor. Yani üçlü sırada sadece bir bebek seyahat edebiliyor. Bunun gerekçesi de her sırada 4 tane oksijen maskesi bulunmasıymış. Ben şahsen denemedim yani gerçekten de 4 tane oksijen maskesi olup- olmadığını bilmiyorum ama öyle deniyorsa öyledir :D 

Bilindiği üzere Ankara'dan İzmir'e Anadolujet ve Pegasus seyahat ediyor. Ancak Anadolujet'te oturacağımız koltuğu çok önceden seçmek mümkün değil. Uçuş yapılmadan 24 saat önce uçak online check-in e açılıyor. 

Pegasus'ta ise oturacağınız koltuğu daha önce satın almanız mümkün. Uçak biletleri her ikisinde de yaklaşık aynı fiyat olmasına rağmen bu durumda tercihimi Pegasus'tan yana kullandım. 

Her ne kadar eşimle yanyana oturmak istesem de 2 bebeğin aynı sırada oturması mümkün olmadığı için, hem de ilk yolculuğumuz olacağı için kolay olsun diye ilk 2 sıradaki koltuğun cam kenarını satın aldık. Ha bu arada bazı havayolları hatta daha doğrusu o uçuş ekibine bağlı biraz da esnek davranıp aynı sıraya 2 bebekte yerleştiriyorlarmış ama Allah korusun kötü bir durumda o zaman diğer bebeğe oksijen maskesi olmaz. 

Bebeklere iki çanta hazırlamıştım. Bir çanta klasik bebek bakım çantası içinde bez, ıslak mendil, biberon içinde su, alt açma örtüsü, yedek kıyafet, bisküvi, meyve vardı. Bizde iki bebek olduğu ve her şeyden çifter çifter olduğu için bu çantanın da ne kadar büyük olduğunu tahmin edersiniz sanırsam. Diğer çantada ise oyuncaklar, kitaplar, arabalar, boyama kalemleri, kağıtlarla doldurmuştum. Tabi bu çantanın işe yaramayacağını uçunca anladım :D

Gidiş yolunda bizimkiler: 




Havalimanında check- in yaptıktan ve güvenlik kontrolünden geçip, uçağın kalkacağı kapıya gelmiştik. Kapı 10 dakika sonra açılacaktı. Tam o arada bir baktık Kaan ishal olmuş ama nasıl ishalse çoraplardan bile fışkırıyordu. Hemen aldım bakım odasında değiştirecek gibi değildi, bende boş olan bir kapının önündeki oturma yerlerine gittim rahatça değiştirdim ama elimde 1 poşet dolusu kirli çamaşır vardı. Onu güzelce paketleyip çantaya attım. Zaten tam geldik uçağa bindik yani uçakta bu durum meydana gelseydi ne olurdu düşünmek bile istemiyorum. 

Neyse ben Kaan'la 1. sıraya oturdum, Hakan'da Arhan'la 2. sıraya oturdu. Bizimkiler 1 saniye durmuyor tepiniyorlar, ağlıyorlar kemeri taktırmak istemiyorlar. Hatta Kaan yanımızdaki adamı bile tepiyordu. Uçak erken saatteydi millet uyumaya çalışıyor nerdee bizimkiler senfoni eşliğinde ağlıyorlar bağırıyorlar. Millet garip garip bakıyor herhalde halimize acımışlardır diye düşünüyorum :) :)

Bende bu olayı asla anlamam kendim her zaman bu tarz durumlarda empati yaparım hiç bir anne bebeğin ağlayıp bağırmasını istemez. Ben daha öncelerde de yani anne olmadan önce bile ağlayan bebek gördüm mü aksine anneye üzülürdüm. Hangi anne böyle bir durum yaşamak ister ki? Anneye bakan, bebeği sustursana diyen, cık cık yapan tipleri anlamam mümkün değil. Herkes bebekti, bizde bebek olduk herkes bu gerçeği kabullenip ona göre davransa daha iyi olur bence. Ya da tek gerçek anne-baba olunca onlarda anlarlar :D

Neyse ikinci çanta yani oyuncak çantası, boyama kalemleri hiçbir işe yaramadı. Gözleri onları bile görmüyordu. Yani yolculuk 1 saat sürmüşse 40 dakikası ağlama-bağırma senfonisi eşliğinde geçti. 

Uçak tekerini piste değdirince eminim uçaktaki herkes sevinmiştir :D 

Dönüş yolcuğu ise Allaha şükür çok iyi geçti çünkü uçağa biner binmez kucakta uyuyakaldılar inmeye yakın uyandılar dönüş uçuşu güzel geçti :)

Araba kiralarsanız veya shuttle hizmeti kullanırsanız mutlaka bebek-çocuk oto koltuğu isteyin. 


Dönüş yolunda Kaan-Arhan ellerinde uçaklarıyla :)






Uçakla uçarken puset ve park yataktan ekstra ücret almadıklarını da belirteyim. Genelde havayolları bebeklere de 10 kilo bagaj hakkı veriyor aklınızda bulunsun. Ama bu durum her havayoluna göre farklılık gösterebilir siz gitmeden havayolundan teyit edin. 

Ben yine de çocukla-bebekle seyahatte tüyolar ve yanınızda bulunması gereken eşyaların bir listesini  çıkartıyorum belki işinize yarar :

1-) Eğer anne sütü alıyorsa mutlaka kalkarken ve inerken emzirin. Emzik kullanıyorsa emzik verin veya su içirin. Bu durum kulak basıncı açısından önemli. 

2-) Çantanızda atıştırmalık ( bisküvi, meyve, kavanoz mama, kraker) bulundurun.

3-) Emzik, biberon, hazır mama kullanıyorsa mama kutusu ve ılık su içeren termos.

4-) Bence bebeğinizi çok kalın giydirmeyin ama yanınızda bir hırka veya eşofman üstü bulunsun uçak soğuk olursa giydirirsiniz.

5-) Bebek bezi, pişik kremi, alt değiştirme örtüsü, ıslak mendil

6-) Mutlaka yedek kıyafet.

7-) Sesli kitap-kitap, oyuncak, boyama kalemleri 

8-) Her ne kadar akıllı telefonları bebeklere vermeyi sevmesem de bazı durumlarda hayat kurtarıcı olabiliyor. O yüzden telefonunuza oyun-şarkı yüklemeyi unutmayın.

O zaman herkese iyi yolculuklar :D 

1 yorum:

  1. Gökçe Hanım muhteşem bir yazı olmuş. Bebeğimle seyahat eden bir baba olarak yazınızın eksiği yok, fazlası var. Bebeğiyle ilk defa uçak yolculuğu yapacak ebeveynlerin mutlaka okuması gerekli..

    YanıtlaSil