6 Şubat 2015 Cuma

PORTEKİZ VİZESİ NASIL ALINIR?

Mart 2015'te arkadaşlarımla Lizbon gezisi ayarladık uçak biletlerini aldık, oteli bookingten ayarladık hepsi tamam ama henüz vizelerimiz yoktu. Çoğu kişinin bildiği üzere şu anda Ankara'da çoğu vizeye aracı şirketler aracılığıyla başvuruluyor. (VFS Global, İdata gibi) 

Neyse ki Portekiz için bu aracı kurumlara gerek olmadan doğrudan Portekiz Elçiliğinden vizeye başvuruyorsunuz. Portekiz'e gitmeyi düşündüğünüz tarihten yaklaşık 1 ay önce başvurmakta yarar var. 

Bunun için öncelikle Elçilikle irtibata geçip randevu almanız gerekiyor. İnternetten okuduğum kadarıyla telefonlara geç bakılıyormuş bu sebeple size randevu talebinizi içerir e-mail atmanızı tavsiye ederim. 

Portekiz Büyükelçiliği'nin web sayfası http://www.ancara.embaixadaportugal.mne.pt/tr .
Buradan ayrıntılı bilgilere de ulaşabilirsiniz. Konsolosluk Birimi Vize İşlerine atacağınız e-maille size en kısa sürede cevap veriyorlar ve randevu isteyen kişinin isim bilgisi, hangi maksatla gideceği ve cep telefonunu numaranızı talep edip Elçiliğe uygun olan randevu saatlerini iletiyorlar.  Sizde kendinize en uygun olan saati ve günü seçip geri cevap attığınızda işlem tamamlanıyor :)

Bundan sonra gereken evrakları toplayıp randevu gününüzde Kırlangıç Sokak No 39 GOP/ANKARA adresinde bulunan elçiliğe gitmeniz gerekiyor. 

Şayet İstanbul'a ikamet ediyorsanız Portekiz Schengen vizesi için Macaristan Konsolosluğa başvurma hakkınızda bulunmaktadır. 

Daha önce almış olduğunuz Schengen vizenizde 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren VIS ibaresi bulunuyorsa randevuya bizzat gitmenize de gerek bulunmamakta. 

Portekiz'de birinin yanında konaklamayı düşünüyorsanız sizi davet eden kişinin 'Termo de Responsibilidade" formunu doldurması gerekmektedir. Bu belgeye de http://www.ancara.embaixadaportugal.mne.pt/images/TERMOFRESPONSABILITY.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.

Anılan form ile birlikte kişinin kimlik fotokopisini, davet yazısını ve son 3 aylık güncel banka hesap dökümünü göndermesi gerekmektedir. Şayet sizi davet eden kişi Portekiz vatandaşı değilse oturma izninin de bir fotokopisini göndermesi gerekmekte. 

Geziniz boyunca yaptıracağınız seyahat sağlık sigortanızın da gidiş tarihinden 1 gün önce başlayıp, dönüş tarihinden 1 gün sonra bitmesine özen gösterin. 

Portekiz Schengen Vizesi için gereken belgeler neredeyse her Schengen vizesi için istenen belgelerle  aynı. 


- Schengen vize formu büyük harflerle doldurulmuş ve şahsen imzalanmış olmalı

- 2 adet Schengen kriterlerine uyan  fotoğraf

 - Pasaport ( yeni pasaportunuzun ve eski pasaportlarınızı da fotokopi olarak ekleyin- ilgili sayfaları-ilk sayfaları, mühürlü ve vizeli bölümler)

- Bir kişinin yanında konaklayacaksanız; size hitaben yazılan davetiye, “Termo de Responsabilidade” formu ve kisinin güncel banka hesap dökümü (Davetiyede adres, ziyaret sebebi, kalınacak tarihler, ve başvuru sahibinin tüm adı yer almalıdır.) 

- İşverenden alınacak belge: Çalıştığınızı ve kalınacak süre boyunca izinli olduğunuzu gösterir belge, - Son 3 aylık sosyal sigorta belgeleri ve son 3 aylık maaş bordroları

- Özel şirkette, serbest çalışan veya işyeri sahipleri ticaret sicil gazetesi ve faaliyet belgelerinin orjinalini veya tasdikli kopyalarını sunmalıdır.

 - Başvuru sahibi, kalınacak süre zarfında konaklama ve seyahat masraflarını karşılayabilecek yeterli mali durumu olduğunu belgelemelidir. (Örneğin: Güncel son 3 aylık banka dökümü 

 - Başvuru sahibinin kalacağı süre boyunca başka bir kişi tarafından giderleri karşılanacaksa  o kişiden taahhütname alınması gerekmektedir.

 - Başvuru sahibi 18 yaşından küçük ise, ebeveyn yasal muvaffakatnamesi getirilmelidir.

 - Otel rezervasyon teyidi veya ödemenin peşinen yapıldığını gösterir belge. 

- Gidiş-Dönüş uçak rezervasyonu - Nüfus cüzdanı fotokopisi 

- En az 30.000 euro teminatlı Seyahat Sağlık Sigortası 

- 60 Euro

Yukarıda belirtmiş olduğum belgeler temel belgeler olup, Elçiliğin sizden ek belge isteme olanağı da bulunmaktadır. 

Görüşme günü Elçiliğe gittiğimizde kapıdaki güvenlik randevu listesine göz attıktan sonra kimlik karşılığında bizi içeriye aldı. İçeriye girdiğimizde duvarda bir liste yazılıydı evrakları orada belirtilen şekilde sıraya dizip UPS kargo formunu doldurduk. Pasaportunuzun hangi adrese gelmesini istiyorsanız oraya o adresi yazıyorsunuz ve daha sonra sırayla tek tek mülakata girdik.

Mülakattaki görevli niçin Portekiz'e gideceğimizi, ne kadar kalacağımızı, banka evraklarına göz attıktan sonra parmak izi vermemiz ve fotoğraf çektirmemiz için yan tarafa geçmemizi rica etti. Eylül 2014'ten itibaren Schengen vizesi içinde parmak için veriliyor. Şayet makine parmağınızı okuyamadıysa okunamayan parmaklar hata veriyor ve tekrar parmak izi veriyorsunuz. Orda bir de fotoğraf çekiliyor ve orada çekilen fotoğraf vizenize basılıyor. Ama siz yine de mülakata giderken yanınızda 2 tane fotoğraf götürüyorsunuz. 

Yalnız buradaki liste ve vize işleyiş sürece değişmiş olabilir güncel bilgiler için mutlaka Elçiliğin sayfasına göz atın..

Bana ne kadar vize aldın diye sorarsanız hayatımın rekorunu kırarak 3 senelik multiple girişli Schengen vizesi aldım tabi ki bunda daha önce almış olduğum pek çok Schengen vizesinin varlığı yadsınamaz. Dolayısıyla Portekiz seni seviyorum :) Benimle aynı anda başvuran arkadaşlarımın daha önce Schengeni olmadığı veya çok az olduğu için onlar tek girişli 20 günlük Schengen vizesi aldılar. Bilginiz olsun :) 


46 yorum:

  1. kendim almış gibi sevindim :) ayrıca bilgilendirici yazınız için tebrik ederim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler kısmetse Lizbon'dan da kartpostal atarım :)

      Sil
  2. AÇIKLAMALARINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER GÖKÇE HANIM :) BEN DE ERASMUS ÖĞRENCİSİ OLARAK PORTEKİZE SEYAHAT EDEDCEĞİM ANCAK UÇAK BİLETLERİ KONUSU KAFAMI KARIŞYTRIYOR. BİLETLERİN FOTOKOPİSİNİ VİZE ALMADAN ÖNCE Mİ GÖTÜRMELİYİZ ? BİLETLERİ VİZE DEN ÖNCE ALMIŞ OLMAMIZ MI LAZIM ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hüseyin Merhaba hiç kafan karışmasın Elçilikte zaten seni yönlendiriyorlar bir sorun olursa. Thy'den rezervasyon yap ama rezervasyon tarihinin son güni senin Elçilikteki randevundan daha sonraki gün olsun. Rezervasyon çıktısını yanında götür. Eğer Elçilikte biletini al derse de alırsın :)

      Sil
  3. teşekkür ederim:) tavsiyenize uyacağım:D ilk defa yurt dışına çıkacağım hatta ilk defa uçağa bineceğim :D başka önerilerinize de açığım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu sana bak çok şanslısın hayatının en guzel günlerini geçireceğine eminim. Uçaktan korkma 😊 ilk yurtdışın olduğu için eminim heyecan-korku biraradadır. Ama korkuya gerek yok eminim çok seveceksin. Aklına başka bir şey takılırsa sor tabi

      Sil
  4. Merhaba bilgiler icin cok tesekkurler,3 yllik vizeyi nasil aldiniz bravo,talebiniz o yondemi oldu?basvuru formunda multi girisimi isaretlediniz?okadar shengen vizemiz olmasina ragmen hala bazi ulkeler sadece kalis suremize yetecek kadar gun ve single giris veriyor 😤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gökay 3 senelik vize gerçekten de mükemmel 😊 mülakatta sıklıkla seyahat ettiğimi belirttim , başvuru formunda multiyi işaretledim ama eskiden de hep multiyi işaretlerdim bahsettiğin gibi en fazla 6 aylık veriyorlardı

      Sil
    2. Gercekten mukemmel 😃
      Biz hep bir sorun olur diye single isaretliyoruz sanki multi isaretleyince ya multi yada hic olur diye dusunuyordum😃vize dilekcesine her ne kadar israrla multi taleo ettigimizi yazsakta okuyan olmuyor demekki

      Sil
    3. Gercekten mukemmel 😃
      Biz hep bir sorun olur diye single isaretliyoruz sanki multi isaretleyince ya multi yada hic olur diye dusunuyordum😃vize dilekcesine her ne kadar israrla multi taleo ettigimizi yazsakta okuyan olmuyor demekki

      Sil
  5. 3 yıllık vizemi o nasıl oluyor yaa :)) ya ben vize almaktan bıktım..valla mayıs ayınca seyahatim vardı sırf 1 temmuz için bekliyorum. inşallah 1 temmuzda vize kalkar.siz ne düşünüyorsunuz bu 1 temmuz da vize kalkma konusunda?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben vizelerin kalkacağını hiç sanmıyorum Sedat Bey.. artık bekleyip göreceğiz.

      Sil
  6. Merhaba. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Ben portekiz vizesinde tekrar elden vizeyi teslim aldığımızı duymuştum. Şimdi anladığım kadarıyla kargoyla gönderiyorlar :) benim de ilk yurt dışına çıkışım olacak,erasmusla gidiyorum portekize :) suze pasaportunuz kaç günde geldi hatırlıyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kargoluyorlar ama benim işyerim Elçiliğe yakın olduğu için elden teslim almiştım daha hızli olsun diye.. size de gelir hemen merak etmeyin

      Sil
  7. merhaba Gökçe, vize randevusunu telefonla mı aldın ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyo tam okursanız cevabı içinde ...

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  8. Slm gokce hanim tam da bana lazim olan sure kadar shengen vizesi almisiniz kendim almis kadar sevindim neden bana e yil lazim derseniz uc yil sonra kismetse yesil pasaport hakkim olusacak. Ben arastirmalarim sonucu en uzun shengeni porkekizin verdigini ogrendim benimde daha onceden italyadan almis oldugum bir adet 30 gun icinde 15 gun kalmali vizem var merak ettigim konu ise aynen yazimda yazdigim gibi yesil pasaporta 3 senem kaldi siz bana 3 yillik vize verin ben gezmeyi cok seviyorum falan filan seklinde bi dilekce yazsam ters tepermi sadece uzun sureli vize istesem adamlar dikkate alirlarmi mal varligi bu is icin ne kadar onemli bide baskasi bizim adimiza muracaat edebiliyor demissiniz bunu proseduru nasil dayi oglumuz mesela yada enistemiz bu isi yapabilirmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizzat başvuru yapmanızda her zaman fayda var. En uzun Portekiz'in verdiğini sanmıyorum biz 4 kişi basvurduk sadece ben uzun aldım. Siz yine de şansınızi deneyin tabi

      Sil
  9. Selamlar, acaba davetiye mektubu gönderecek kişininin termo de responsibilidade belgesinin orjinalini mi yollaması gerekmektedir? Bu konu hakkında bilginiz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayrıca bir soru da hesabımıza ne kadar para bulundurmalıyız? 10 günlük gitmeyi düşünüyorum ve gideceğim şehre daha önce de gittim. Ziyaret için gideceğim için çok fazla para harcamayı düşünmüyorum. Zorlasam 10 günde 100 euro'da yeter yani. Ayrıca 300 Euro sizce yeterli mi?

      Sil
  10. shengen vizem var almanya için almıştım 1 yıllık çıktı lizbon için tekrar başvuru yapmama gerek yok ozaman?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 senelik süresi geçmediyse çoktan girişliyse ve Almanyaya giriş yaptiysan sorun yok

      Sil
    2. 1 senelik süresi geçmediyse çoktan girişliyse ve Almanyaya giriş yaptiysan sorun yok

      Sil
    3. 1 senelik süresi geçmediyse çoktan girişliyse ve Almanyaya giriş yaptiysan sorun yok

      Sil
    4. 1 senelik süresi geçmediyse çoktan girişliyse ve Almanyaya giriş yaptiysan sorun yok

      Sil
    5. farklı yorumlar okudum; portekiz için tekrar başvuru yapman lazım gibi? :/ hem multi giriş hem de almanya için giriş yapmıştım o zaman problem olmadığına sevindim :) teşekkürler Gökçe :)

      Sil
    6. O zaman hiç bir sorun yok merak etme şimdiden iyi tatiller ve iyi yolculuklar diliyorum😊

      Sil
    7. O zaman hiç bir sorun yok merak etme şimdiden iyi tatiller ve iyi yolculuklar diliyorum😊

      Sil
  11. Iyi gunler, benim ucak biletim vize bitiminden bir gun sonra. Acaba giderken sorun yasar miyim? Cikis yaparken cok dikkat ediyorlar mi? Tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ceyda hanım benim şahsi kanaatim sorun olacağı yönünde tamam çıkış yaparsınız ama bu durum diğer vizelerinizi olumsuz etkiler. Çıkışta da pek doğal ki bakıyorlar

      Sil
    2. Oncelikle ilginiz icin tesekkur ederim. Maalesef ki biletimi degistiremiyorum. Umarim sadece 1 gün icin sorun çıkarmazlar.

      Sil
  12. Merhabalar gökçe hanım bilgilendirme için çok teşekkürler. Ben erasmus hareketligi için Portekiz konsolosluguna bizzat 8şubatta başvurdum . Evrak teslim aldılar. Benim size sorum ise benim bu vize sonucu kaç gün içerisinde belli olur. Teşekkürler iyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şahsi fikrim bir hafta içerisinde belli olacağı yönünde ama erasmus öğrencilerinde süreç belki daha uzun ilerliyordur

      Sil
  13. schengen vize deyim yerinde ise kinder supriz yumurta gibi içinden ne çıkacagı hiç belli olmuyor. Bir sistem ve kriter yok . Tamamen vizeyi veren memurun insiyatifinde. kimine 3 yıl kimine 10 gunluk verebiliyor. Daha once 5 kere schengen vizesi almıs biri olarak daha 3 ay dan daha fazla sureli alamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlısı olsun bundan sonra uzun alırsınız belki

      Sil
  14. Merhaba, başvuru için adli sicil kaydı isteniyor mu acaba ? Ayrıca uçak rezervasyonu yapmadım. Bu sorun olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adli sicil kaydı gerekmiyor ama uçak rezervasyonu yapın

      Sil
    2. Teşekkür ederim. Uçak rezervasyonunu yabancı firmalar üzerinden çok daha uygun bir fiyata geliyor ancak. Ücret ödemeden de rezervasyonu gerçekleştirmiyorlar. Bu şuan benim için sorun olarak görünüyor. Vize çıksa alacağım da bileti. Önce istemeleri sıkıntı oldu

      Sil
    3. İyi de ne gerek var vize randevunuzdan bir kaç gün önce THY'nin web sayfasından kendiniz bir rezervasyon yapın. Rezervasyonlar zaten maksimum bir hafta falan oluyor önemli olan vize mülakat gününde rezervasyonunuz olduğunu göstermek

      Sil
    4. Acentelerden yapmaya çalıştığımda ücret ödemek zorunlu tarzı bir şey söylemişlerdi. Sizin mesajınızın da katkısıyla THY müşteri hizmetlerini arayıp rezervasyon işlemini gerçekleştirdim. Değerli bilgiler verdiğiniz için teşekkür ederim.

      Sil
  15. Gökçe hanım merhabalar. 30 martta Portekiz vizesi için bireysel başvuru yapıcam, randevu aldım. Mülakat sırasında çok soru soruyolar mı? Gidip görmek istediğim şehirleri veya tarihi mekanları çalışıp söylemelimiyim, ikna etmek anlamında etkisi olur mu? Nasıl davranmamız daha faydalı olur, fikirlerinizi paylaşırmısınız,ilk defa başvuruyorum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. Merhabalar,üniversite 3. sınıf öğrencisiyim.Arkadaşım Portekiz'de erasmus yapıyor.Onun yanına gitmek için tüm hazırlıklarımı yaptım,1 hafta yanına gideceğim.Konsolosluğu aradım vize başvurumda benden 1.dereceden yakınım olan birinin sponsorluğunu istiyorlar annem sponsor olabilecek bir konumda olmadığından sponsorum yok ve bu konuda bana bir çıkar yolu göstermediler.Sponsor olabilecek başka 1.derece yakınım da yok.Banka hesabımda oraya gitmem için gerekecek miktardan daha fazla para bulunmasına rağmen sorduğum herkes sponsorsuz vizeme ret verileceğini söylüyor. Bana bir çıkış yolu gösterebilir misiniz? Uçak biletim yanacak yoksa.Şimdiden teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  17. Merhaba vizeniz randevudan kaç gün sonra evinize geldi

    YanıtlaSil
  18. Merhaba gokce hanim ben esimle beraber turistik amaciyla portekiz e gitmek istiyoruz ve ilk kez yurtdisina cikacagiz. Antalyadan bizzat gitip ankarada mi basvuracagiz birde ben kamu kurumunda calisiyorum esim ozel sektorde vize almamiz kolay olur mu sizce

    YanıtlaSil
  19. Merhaba
    Ben bu sene Eylülde erasmusla portekize gidicem ve vize hakkında endiseliyim açıkçası bize randevuyu bayaa gec verdiler vize ne kadar zaman icinde cıkıyo acaba? Ve mülakat nasıl oluyor tam olarak ne zaman neden gidicegimizi soruyolar bu kadarmı? Herhangi dille ilgili bi Sıkıntı oluyormu acaba?
    Gorup cevaplayabilirsiniz umarim��

    YanıtlaSil